Новият президент на Аржентина Хавиер Милей смята, че контролираните от Великобритания Фолкландски острови безусловно принадлежат на страната му. Но за разлика от своя предшественик Алберто Фернандес, който настоя за незабавен край на "колониалния анахронизъм“, той не иска да разваля отношенията със Запада и се надява да разреши този териториален спор с Лондон по дипломатичен път, отбелязва британският вестник The Daily Telegraph.

Аржентина предявява претенции към Фолкландските (или Малвински) острови, от независимостта си през XIX век. Но страната не успя да ги "превземе със сила“ по време на войната от 1982 г., отбелязва вестникът.

Милей, който по време на предизборната кампания нарече Маргарет Тачър "най-великият лидер в историята на човечеството“, се опитва да подобри отношенията си със Запада. Той обаче настоява, че правото на Буенос Айрес върху спорната територия е "неподлежащо на обсъждане“.

"Загубихме войната и сега трябва да положим всички усилия да върнем островите по дипломатически канали“, заяви политикът. Той е на мнение, че всяко предаване на властта трябва да бъде мирно и че Аржентина първо трябва да трансформира собствената си икономика, където инфлацията достига 143%.

Съветникът на новия президент Даяна Мондино, която е спрягана за министър на външните работи, също призовава за "уважаване“ на резултатите от референдума от 2013 г., на който 99,8% от жителите на Фолклендските острови гласуваха да останат част от Обединеното кралство. По думите й Аржентина трябва да "стане нормална страна", за да убеди жителите на острова да търсят по-тесни връзки с нея.

"Може да отнеме много години, но не можете да налагате никакви решения на други хора. Нито на аржентинците, нито на някой друг“, заяви Мондино, което предизвика спекулации за предстоящата й оставка. Въпреки това Милей се застъпи за нея и предложи постепенно прехвърляне на контрола над островите.

"Великобритания имаше подобна ситуация с Китай за Хонконг. По дипломатически път се стига до решение и британците върнаха анклава. В такъв процес не можем да пренебрегнем хората, които живеят на островите, трябва да вземем предвид техните интереси“, подчерта политикът.