Съпредседателите на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси Ванчо Гьорджиев от македонска страна и Ангел Димитров от българска страна договориха датата за следващото заседание на този орган, произтичащ от Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, съобщава скопското електронно издание "Фокус“.

"Вчера официално изпратих първоначален имейл до българския съпредседател Ангел Димитров за определяне на дата за предстоящата среща. Датата се договаря съвместно между двамата съпредседатели с цел съгласуване на датите за провеждане на срещата. Днес получих обратен имейл, в който се казва, че са необходими взаимни консултации, за да уеднаквят срока“,  поясни съпредседателят на македонския състав на комисията Ванчо Гьоргиев.

Миналата седмица правителството в Скопие промени състава на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като вместо Драги Георгиев назначи Ванчо Георгиев, преподавател във Философския факултет, както и Митко Панов, историк от Института по национална история, като съпредседател.

Комисията е създадена през 2017 година след подписването на Договора за добросъседство с България и досега е приела препоръки за съвместно почитане на светите братя Кирил и Методий, Наум Охридски, Климент Охридски и цар Самуил, както и препоръки за промени в учебниците в двете страни .