Президентът на Украйна Володимир Зеленски избра кримски татарин за нов министър на отбраната на страната, променяйки ръководството на министерството на фона на скандали с обществени поръчки, докато украинските войски се борят да напредват към Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г., пише The Wall Street Journal.

Новоназначеният Рустем Умеров, досегашен ръководител на фонда за държавна собственост на Украйна и специален пратеник на президента, изигра ключова роля в някои от най-чувствителните дипломатически преговори на Украйна, откакто Русия започна пълномащабно нахлуване през февруари 2022 г.

Ако бъде потвърден от парламента през следващите дни, Умеров ще стане най-високопоставеният от няколко кримско-татарски служители на по-високите нива на украинското правителство, знак за искреното прегръщане на украинската кауза от страна на общността и за ангажимента на Киев да си върне полуострова.

Татарите владеят Крим преди при управлението на императрица Екатерина II Русия да анексира полуострова през 1783 г. и разруши държавата на кримските татари, която е тяснио свързана с Османската империя. Съветският владетел Йосиф Сталин депортира целия народ на кримските татари в Централна Азия и Северна Русия през 1944 г., а на оцелелите татари и техните потомци е разрешено да се върнат в Крим едва в края на 80-те години. В момента те съставляват приблизително една девета от населението на Крим.

Зеленски в съобщение, публикувано в неделя вечерта, не посочи причина за уволнението на Резников. "Смятам, че министерството има нужда от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло“, заяви той.

Министерството на отбраната беше замесено в шумни скандали през последните месеци, след като украинските медии откриха, че служители са купували храна и по-късно зимни униформи на завишени цени. Не са предоставени доказателства, че Резников е участвал в корупционни дейности или че западни военни доставки са били отклонени.

Украинската армия също беше разтърсена от корупционни скандали в регионалните служби за набиране на персонал, където няколко висши ръководители бяха задържани по обвинения в рекет, което позволява на мъжете да избягват мобилизация и служба на фронтовата линия чрез плащане на подкупи. С нарастващите загуби на Запорожкия фронт корупцията по въпросите на мобилизацията се превърна в силно натоварен политически въпрос.

Западните критици на военната помощ за Украйна се хванаха за обвиненията в корупция като причина за съкращаване на тази жизненоважна помощ, увеличавайки натиска върху администрацията на Зеленски да покаже, че е сериозна за справяне с подкупите.

В петък съветникът по националната сигурност на президента Байдън, Джейк Съливан, се срещна с лидери на украинските антикорупционни институции, подчертавайки важността на независимото и безпристрастно разследване, съдебно преследване и присъда на "корупционни дела, независимо къде водят“, според изявление на Белия дом.

Според WSJ, украинските министри на отбраната, особено по време на война, нямат големи пълномощия и е малко вероятно смяната на Резников да доведе до съществени промени на бойното поле. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили, ген. Валерий Залужний, командва кампанията, докато цялостната стратегия се определя на чести заседания на Ставката, висшият щаб, който се ръководи от Зеленски и включва както военното, така и цивилното ръководство.

Ролята на украинския министър на отбраната през последните 18 месеца се съсредоточаваше преди всичко върху въпроси, свързани с доставките, една от причините Резников да прекарва много време в пътувания за срещи и конференции в чужбина.

Умеров, който беше депутат от опозиционна партия преди войната, стана важен член на украинския преговорен екип с Русия в рамките на дни след нахлуването на 24 февруари 2022 г., пътувайки за мирни преговори в Беларус. Той и руският олигарх Роман Абрамович, който посети Киев, докато се опитваше да посредничи за сделка, развиха мистериозни симптоми, съответстващи на отравяне по това време, но оттогава се възстановиха, припомня още изданието.

Назначен за специален пратеник на Зеленски, Умеров развива тесни връзки в мюсюлманския свят, особено с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, с когото се срещна последно преди седмица.

Преговорите с Турция изиграха важна роля за постигането на сделка с Русия миналата година за започване на износ на украинско зърно. Умеров също изигра важна роля в споразумението от септември 2022 г., което включваше посредничеството на Турция, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и доведе до размяна на стотици затворници, включително командири на украинските сили, които бяха пленени в Мариупол.

"Г-н. Умеров няма нужда от допълнителни представяния“, отбеляза Зеленски в неделното си съобщение.