Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова има големи очаквания за първия по рода си наръчник за медиите в ЕС, който премина през ключово гласуване в Европейския парламент във вторник, пише Reuters.

"Европейският закон за свободата на медиите ще бъде основен предупредителен сигнал за държавите-членки“, заяви тя пред POLITICO в интервю в Страсбург.

Новият регламент, който има за цел да осигури независимост на медиите срещу политически натиск и да насърчи плурализма в целия блок, може да се превърне в трън в очите на унгарския лидер Виктор Орбан, чиято партия Фидес пое фактически контрола върху 80 процента от страната медиите чрез "политически и икономически“ маневри според последния индекс на световната свобода на пресата на "Репортери без граници“, пише ягенцията.

"Не можем да разбъркаме бърканите яйца“ в Унгария, заяви Йоурова – страна, "където всичко и всички са зависими от една партия“, където "няма обществени медии, а държавни медии“ и където "разликата между това да подкрепяш медия икономически по прозрачен начин и корумпираната медия по скрит начин е голяма."

Но предстоящият набор от нови правила в крайна сметка може да има значение с новите си задължения за прозрачност и независимост и засиления контрол, на който подлага медийни конгломерати и закони, засягащи медийния пейзаж на ЕС.

"Цялата тенденция в Унгария, която води до монополизиране на информацията, е нещо, което не искаме да се случва навсякъде другаде“, подчерта Йоурова, добавяйки, че "с течение на времето може да се опитаме стъпка по стъпка да демонтираме такива системи“.

Но това може да има голяма цена, ако Будапеща не играе играта, подчерта тя, намеквайки за процедурите за нарушение на закона.

"Може да са високи глоби в края на деня“, отбеляза тя.

Но не е само Унгария. Франция също може скоро да попадне в полезрението на Комисията. Френските правоприлагащи органи наскоро задържаха журналистката Ариан Лаврийо, след като тя съобщи за изтекли компрометиращи документи.

"Френският случай показва, че има много слаба защита“ на журналистите, заяви Йоурова, като подчерта, че Франция е сред страните, които първоначално твърдят, че законът за медиите "разрушава“ техните "фантастични системи“.

"Винаги съм намирала това за много, много арогантно“, добави тя.

Преди това Париж пледира — успешно — в Съвета за по-голямо отклонение в закона за медиите, позволяващо на столиците на ЕС да подслушват репортерите, докато европейските законодатели в своята версия на законодателството направиха по-строги изключения и по-силни гаранции за защита на журналистите.

Членовете на парламента, след като във вторник гладко одобриха позицията си в пленарната зала, сега ще започнат политически дискусии със Съвета на 18 октомври.

Ще има "взискателни преговори", призна Йоурова.