В съобщение в Telegram канала си новият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Александър Сирски определи ситуацията на Авдеевско и Купянско направление като "изключително трудна и напрегната“ за военните на Киев.

В текста Сирски припомня, че заедно с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров е посетил военни части, разположени на двете направления по фронтовата линия. Според главнокомандващия украинските военни трябва да водят отбранителни операции в "изключително трудни условия“.

Сирски допълни, че по време на посещението украинското командване е взело "няколко важни решения, насочени към укрепване на бойните способности“.

На 13 февруари стана известно, че Умеров и Сирски са провели преговори с главнокомандващия съюзническите сили на НАТО в Европа Кристофър Каволи и са му докладвали за военните планове на Киев за 2024 година.

Новият главнокомандващ ВСУ ще се обърне към министрите на отбраната на страните от НАТО в рамките на планираната им среща в Брюксел на 15 февруари, за да докладва за ситуацията в армията на страната и за тази на бойното поле.