Появилите се в Украйна самоходни колесни артилерийски системи Malva имат скорострелност и голям боекомплект. Военният експерт, председател на международната организация "Вече“ Владимир Орлов разказа пред "Правда.Ру“ за предимствата на новите самоходни оръдия.

Руски 152-мм самоходни оръдия 2С43 "Малва“ са забелязани в Харковско направление. Според експерта този тип оръжие изпълнява задачата, поставена от руския военно-промишлен комплекс по време на войната в Украйна - да създаде леки колесни самоходни оръдия, повтарящи френски, американски и украински разработки, тъй като те разполагат с такива самоходни установки много по-рано от руските въоръжени сили. Една от тези системи е френската самоходна установка Caesar, припомни Орлов.

"Самата концепция за колесно самоходно оръдие предполага, че тази система ще работи на значително разстояние от линията на бойния контакт, тъй като няма значителна защита от броня, но в същото време има висока мобилност поради колесните шаси. И, разбира се, желателно е да го използвате на всяка твърда почва или да работите върху пътната настилка, върху асфалтова настилка, така че да е стабилна. Въпреки това неговата проходимост е значително по-малка от тази на верижните машини“, пояснява той.

Специалистът добавя, че ефективността зависи и от оръжието, монтирано на "Малва“, и обхвата на използване на основните боеприпаси. Той отбеляза, че някои технически характеристики на самоходното оръдие все още са секретни от съображения за сигурност. Експертът посочи като ключово предимство на "Малва“ нейната скорострелност - около 7 изстрела в минута, както и внушителния боекомплект - около 30 изстрела.

"Всичко това предполага, че това самоходно оръдие, когато взаимодейства с предното разузнаване, като дронове или разузнавателни самолети, може доста ефективно да нанесе удари на дълги разстояния по укрепени вражески цели и бързо да се оттегли към резервни позиции като част от избягването на контрабатарейния огън. Това е основното му предимство“, обобщи военният експерт.