Украйна от седмици предупреждава за възможна руска диверсионна акция в контролираната от руснаците Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).  Президентът на страната Володимир Зеленски предупреди във вторник, че Русия е поставила "подобни на експлозиви предмети" на покривите на няколко реакторни блока. Снимки от американската сателитна компания Planet Labs изглежда частично потвърждават това, отбелязва германският вестник Die Zeit.

Нови сателитни снимки, за които се твърди, че са направени в сряда, показват обекти на покрива на четвърти реакторен блок, които не са били там в началото на седмицата.

Разделителната способност на изображението обаче не позволява преценка за какви обекти може да става дума. Украинското военно разузнаване говори за предполагаема мина в трети и четвърти реакторни блокове.

Неизвестните обекти се намират от западната страна на реакторния блок - която е обърната към язовира Каховка и контролираната от Украйна зона зад него. Киев обвини Москва, че се опитва да имитира украински обстрел на атомната електроцентрала – нещо, което руснаците отричат.

В сряда инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) увериха, че няма никакви доказателства за поставени противопехотни мини на територията на централата.

"Експертите на МААЕ, присъстващи в украинската ЗАЕЦ, през последните дни и седмици инспектираха части от съоръжението – включително някои участъци от периметъра на големия охладителен басейн – и също така извършваха редовни обиколки на обекта, но засега не се наблюдават никакви видими индикации за мини или експлозиви“, бе подчертано в изявление на генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси от сряда.

Експертите на МААЕ са поискали допълнителен достъп до мястото, за да потвърдят липсата на мини или експлозиви, допълни Гроси. По-специално, "достъпът до покривите на блокове 3 и 4 е от съществено значение, както и достъпът до някои части от охладителната система на централата“.