В неделя стотици хиляди хора се събраха в цяла Испания на митинги в знак на протест срещу пактовете, подписани от "Испанска социалистическа работническа партия" PSOE за инвестиции на Педро Санчес и срещу закона за амнистията, съобщи Efe.

Демонстрантите скандираха, че "Испания не се продава", и се призоваваха за вкарването в затвора на президента на Каталонската автономия Карлес Пуигдемон.

След митингите, свикани едновременно в столиците на провинциите по обяд, демонстрантите се отправиха към централите на PSOE или правителствените сгради във всеки град, за да продължат протестите.

В Мадрид десетки хиляди души (80 000 според правителствената делегация и един милион според "Народна партия") се събраха на площад "Пуерта дел Сол" и околните улици, залети с испански знамена, за да присъстват на митинга, на който генералният секретар на партията Алберто Нунес Фейхоо заяви, че мнозинството от испанците "вече не мълчат" срещу закона за амнистията и че ще протестират "докато има избори".

По-рано тази седмица PSOE постигна споразумение с каталунската партия "Хунтс" за помилване на хората, замесени в неуспешния опит за отцепване от Каталуния, а в замяна каталунската партия се съгласи да подкрепи действащия премиер на Испания Педро Санчес при формирането на нов правителство.