В Швеция и Дания са организирани нови протести с изгарянето на екземпляри от Корана, свещената книга на исляма, предават AFP и Anadolu Agency.

Двама протестиращи са изгорили страници, откъснати от Корана, пред парламента на Швеция в Стокхолм на 31 юли, което е третата подобна демонстрация през последните седмици и първата, откакто министър-председателят на страната предупреди, че демонстрациите, включващи оскверняване на свещената книга на исляма, правят Швеция все по-голяма мишена за тероризма, съобщи френската информационна агенция AFP.

Двама мъже: Салван Момика и Салван Наджем са ритали и стъпквали Коран, преди да запалят някои страници от книгата. Момика, християнин-бежанец от Ирак, и Наджем преди това изгориха копие от Корана през юни, на протест пред Голямата джамия в Стокхолм в деня на Ейд-ул-Адха, един от най-важните религиозни празници в мюсюлманския календар, който се празнува от мюсюлманите по света 70 дни след завършването на свещения месец Рамадан.

Момика, който потърси политическо убежище в Швеция преди няколко години е организирал друг протест, на който е стъпкал Корана и е използвал иракското знаме, за да избърше обувките си пред посолството на Ирак в шведската столица.

В Копенхаген членове на антиислямската група "Датски патриоти", също са  горили копие от Корана пред посолството на Саудитска Арабия, съобщава Anadolu Agency. 

Премиерът и президентът на Ирак остро осъдиха новите осквернявания на Корана и призоваха страните, в които това се случва, да заемат "по-твърда позиция" и да "спрат тези престъпни практики".

Турският външен министър Хакан Фидан призова Швеция да предприеме конкретни стъпки за предотвратяване на изгарянето на Корана, съобщи по-рано Reuters.

В телефонен разговор Фидан е заявил на шведския си колега Тобиас Билстрьом, че продължаването на подобни "подли действия“ под прикритието на свободата на изразяване е неприемливо.

Фидан и Билстрьом са обсъдили и кандидатурата на Швеция за членство във военния съюз на НАТО, е добави източникът на британската агенция.