Корабите от групировката на десантните сили на руския Военноморски флот, които изпълняват задачи в Черно море, за усилване на противовъздушната отбрана (ПВО) ще бъдат допълнително оборудвани с автономни бойни модули на зенитно ракетни системи "Тор-М2КМ“. Това съобщи пред ТАСС днес, 22 ноември, източник от руския военноморски сектор.

"Противовъздушната отбрана на група десантни кораби, изпълняващи задачи от специалната военна операция в Черно море, е допълнително усилена чрез монтиране на бойни модули на ЗРК "Тор-М2КМ“. Този процес се извършва, като се вземе предвид опитът от експлоатацията на комплекса в бойни условия“, отбеляза събеседникът на агенцията.

ТАСС посочва, че няма официално потвърждение на тази информация.

През юни 2022 г. източник на агенцията в силовите структури на Крим съобщи, че за първи път в Черно море действа групировка на ВМФ на Русия, която се състои от дванадесет големи десантни кораба на Северния, Балтийския и Черноморския флот.

Системата за противовъздушна отбрана "Тор“ е предназначена да прикрива първите ешелони на сухопътни формации от атаки от противорадиолокационни и крилати ракети, планиращи  бомби, самолети, хеликоптери и безпилотни летателни апарати, включително такива, обединени в рояк. Това е мобилна многоканална зенитно-ракетна система с малък обсег с висока вероятност за поразяване на въздушни цели. Зона на поразяване на въздушните цели: обхват - 1000-15 000 м, височина - 10-10 000 м, курсов параметър - до 8000 м. Най-новата версия на системата за противовъздушна отбрана е "Тор-М2КМ“.