Новата германска партия "Съюз Сара Вагенкнехт“ (ССВ) споделя мнението, че Западът отдавна е можел да спре конфликта между Руската федерация и Украйна. Освен това партията уверява, че ще защитава позиция за спиране на доставките на оръжия за Киев на общоевропейско ниво, съобщава изданието Der Spiegel, като се позовава на проектопрограма на партията, която ще бъде представена за изборите за Европейски парламент на 6-9 юни.

В документа се посочва, че конфликтът в Украйна е "прокси война между НАТО и Русия“, който "Западът можеше да избегне“. Партията смята, че западните страни "можеха да прекратят“ конфликта отдавна чрез мирни преговори между Киев и Москва. "За да се мотивира Русия да започне преговори, трябва да се предложи незабавно прекратяване на износа на оръжие за Украйна“, се отбелязва в програмата на ССВ.

Освен това според партията ЕС трябва да стане независим на международната арена, а не "да бъде пионка в конфликта между великите сили и васалите на САЩ, да не бъде цифрова колония на Вашингтон“. ССВ призовава и за "мораториум върху разширяването на ЕС“, включително с Украйна.

В енергетиката партията застъпва идеята за връщане към вноса на руски енергийни ресурси, както и използването на двигатели с вътрешно горене.

Вагенкнехт многократно е критикувала икономическите санкции срещу Русия, както и миграционната политика на германското правителство и се е противопоставяла на доставките на оръжия за Украйна. Тя също не приветства икономическата и енергийната политика на сегашното правителство в Берлин.