Нова американска база за противовъздушна отбрана в Северна Полша, предназначена за откриване и прехващане на балистични ракети, е готова за използване. Това съобщиха от НАТО, предава Reuters.

Говорейки в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че готовността на базата е важна стъпка за трансатлантическата сигурност в лицето на нарастващата заплаха, представлявана от балистични ракети.

"Като отбранителен алианс не можем да пренебрегнем тази заплаха. Противоракетната отбрана е важен елемент от основната мисия на НАТО - колективната отбрана", добави той.

Столтенберг отбеляза още, че балистичните ракети се използват широко в Близкия изток и във войната в Украйна.

Системата, наречена Aegis Ashore, е базирана в северния полски град Редзиково.

Съюзният противоракетен щит е предназначен да защитава европейските граждани, територия и въоръжени сили от атаки с балистични ракети.

Други ключови елементи на щита включват второ съоръжение Aegis Ashore в Румъния, разрушители на ВМС на САЩ, базирани в испанското пристанище Рота, и радар за ранно предупреждение, разположен в турския град Куреджик.

НАТО твърди, че Aegis Ashore има чисто отбранителен характер. Около 200 войници са разположени в две бази за прехващачи в Полша и Румъния, а базата в румънския град Девеселу функционира от 2016 г.