Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска от страните членки на Общнпстта да предложат по двама кандидати за новия състав на изпълнителния орган до 30 август, предава AFP, като уточнява, че съответното тя е изложила в писмо.

Всяка държава-членка на ЕС има по един член в колегията на европейските комисари, която формира политическото ръководство на европейската изпълнителна власт за петгодишния мандат.

Утвърдена миналата седмица за втория мандат като председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен заяви, че иска всяка страна да предложи мъж и жена.

"Единственото изключение е, когато остава действащ комисар“ в бъдещия изпълнителен орган на ЕС, обясни Фон дер Лайен, като допълни, че целта е в колегията на комисарите да има паритет между двата пола.

Урсула фон дер Лайен иска да започне разговорите с кандидатите в средата на август. Всеки от избраните ще трябва да бъде изслушан в специализираните комисии на Европейския парламент, след което цялата Комисия ще трябва да получи вота на евродепутатите.