В официален доклад военновъздушните сили на Украйна са съобщили, че в допълнение към конвенционалните системи за противовъздушна отбрана са използвани и хеликоптери за сваляне на БпЛА. Това съобщи Иван Киричевски, военен експерт в Defense Express, на страницата си във Facebook.

"Военни експерти твърдят, че комбинираната атака на Русия на 31 юли, когато украинските ВВС свалиха близо 90 руски БпЛА, е имала за цел да извади от строя противовъздушната отбрана на Украйна, но не е успяла, поради което противникът се е отказал да изстрелва ракети. В допълнение към факта, че ВВС свалиха рекорден брой вражески безпилотни летателни апарати тип "Шахед", летящи към Киев, атаката демонстрира използването на нови методи за борба с безпилотните летателни апарати. В допълнение към конвенционалните системи за противовъздушна отбрана за преследване на безпилотни летателни апарати са използвани и армейски самолети, включително хеликоптери", пише Киричевски.

"Това би могло да се превърне в нова ефективна тактика в борбата срещу малки въздушни цели", допълва той.

Според Киричевски в официалния си доклад ВВС на Украйна посочват, че освен традиционните средства като мобилни огневи групи, зенитно-ракетни комплекси, средства за електронна война и тактическа авиация, за свалянето на дронове тип "Шахед" е използвана и армейската авиация на Сухопътните войски. Това означава, обяснява експертът, че в операцията са участвали хеликоптери, които за първи път са действали като "въздушни ловци на Шахеди".

"Армейската авиация е свързана с хеликоптерите, така че се оказва, че тази нощ може би е бил дебютът на хеликоптерите като "въздушни ловци за Шахеди". Освен това има достатъчно концептуални и практически разработки за това как да се използват съветските хеликоптери Ми за лов на малки въздушни цели", отбеляза още той.