Масираната атака на Русия срещу Украйна миналия понеделник вероятно е използвала нова тактика, предназначена да увеличи максимално щетите от такава поредица от удари. Украинската противовъздушна отбрана ще трябва да се научи да реагира, използвайки необходимите нива на противовъздушна отбрана. До тези изводи стигна Институтът за иследване на войната (ISW) в преглед, публикуван вечерта на 8 юли.

Американски анализатори отбелязват, че "новите методи на руснаците заслужават внимание и за предотвратяване на нови заплахи са необходими действия и от Запада“.

Междувременно бившият говорител на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви след ракетната атака, че руските въоръжени сили непрекъснато подобряват своите разузнавателни и ударни способности на безпилотните летателни апарати (БЛА), както и ефективността на крилатите и балистичните ударни оръжия. Игнат обърна внимание на факта, че този път руските крилати ракети летят на "изключително ниски“ височини. Така в някои случаи украинската противовъздушна отбрана трябв да прави опити за прехващане на цели, летящи на височина до 50 метра над земята.

"Предположенията, че руските сили нанасят удари с крилати ракети на толкова ниски височини, показват, че те може да са подобрили своята тактика и/или технология. Това даде възможност да се нанесат максимални щети на украинската инфраструктура, без да се даде почти никакво време на противовъздушната отбрана (ПВО) да реагира, докато ракетата не се приближи до земята“, посочват от ISW.

Военни експерти в Киев на свой ред отбелязват, че руската армия наскоро е намалила електромагнитната сигнатура на атакуващите БЛА, за да предотврати откриването им от украинските войски. Това означава, че докато противовъздушната отбрана засече дрона, насочената от него ракета може вече да е критично близо до целевата точка и неутрализирането й да е невъзможно.

"Русия последователно адаптира пакетите от удари, които нанася срещу Украйна, за да се възползва от недостатъците на противовъздушната й отбрана. Атаката от 8 юли представлява нова и адаптирана тактика, на която Украйна ще трябва да се научи да реагира, използвайки необходимите нива на противовъздушна отбрана, предоставена от Запада“, заключава мозъчният тръст от Вашингтон.