Нова скулптура на кралица Елизабет II в Северна Ирландия стана обект на подигравки от местните жители, пише Sky News.

Бронзовата статуя на покойната кралица, която стои до принц Филип и двете им коргита, е създадена Анто Бренан, от Северен Белфаст, и е открита в градините на замъка Антрим миналата седмица.

"Скулптурата улавя Нейно Величество в достолепна поза, отразявайки нейната грация, непоколебимост и отдаденост през целия живот на обществената служба“, написа съветът на района Антрим и Нютаунаби в публикация във Facebook, споделяйки снимки на новата статуя.

Но много от коментарите под публикацията не са съгласни.

"Това всъщност е обида за паметта на Нейно Величество, не прилича на нея“, казва един, докато друг я определя като "ужасна“ и призовава съвета "да я свали“.

"Повече обида, отколкото почит, изглежда абсолютно ужасно, ако трябва да бъда напълно честен“, пише друг.

 "Нелепо“, "кичозно“ и "неподходящо за целта“ бяха сред другите определения, а няколко критикуваха съвета за поръчването на скулптурата.

Друг се пошегува, че прилича "по-скоро на г-жа Даутфайър", отколкото на покойната кралица.

Критиката се разпространи извън местната общност, особено в социалната мрежа X, като историкът на изкуството Ричард Морис е сред онези, които предлагат остри отзиви.

Няколко коментара защитиха статуята.

"Жалко, че хората могат да намерят грешки само в тях, но не мислят за времето и усилията, които този човек е вложил, за да ги направи“, казва един.

В изявление, изпратено до Sky News, съветът на Антрим и Нютаунаби заяви, че е имало "като цяло положителен отзив" за скулптурата.

"Това признава, че изкуството понякога може да предизвика различни мнения, но е важно да се подчертае, че скулптурата е приета топло от повечето, които са я виждали лично“, се казва в изявлението.

"Съветът е особено доволен от начина, по който скулптурата допълва обкръжението си, стояща в непосредствена близост до статуята на принц Филип, херцог на Единбург, и придружена от две изработени с любов коргита. Този внимателно подреден ансамбъл резонира силно сред посетителите, които оценяват личното докосване, което тя носи на мемориала, в рамките на градините.

"Въпреки че социалните медии могат да засилят определени негативни гледни точки, съветът насърчава всички да посетят градините на замъка Антрим и да изпитат скулптурата от първа ръка.

"Скулптурата е трайна почит към забележителното наследство на Нейно Величество и съветът се гордее, че я има като част от културния пейзаж на общността. Положителните настроения, споделяни от мнозинството жители и посетители, отразяват успеха на скулптурата в чест на кралица Елизабет II памет и нейното трайно въздействие върху нацията“.