Служителите на шест от най-големите летища в Германия започнаха поредна стачка, която се очаква да доведе до отмяната на стотици полети, съобщава Deutsche Welle, като допълва, че ще бъдат засегнати над 90 000 пътници.

По-рано през деня служителите на наземните служби спряха работа на летищата в Берлин, Хамбург, Щутгарт, Карлсруе, Мюнхен и Кьолн. От петък към тях ще се присъединят работниците на летищата в Дрезден, Хановер, Лайпциг, Дортмунд и Веце.

В Берлин, Хамбург и Щутгарт стачкуват пътническите инспектори, служителите, отговарящи за проверката на персонала и стоките, карго инспекторите и обслужващите работници. В Мюнхен спряха работа инспекторите по товарите, стоките и персонала; а в Карлсруе и Кьолн спряха работа само служителите, които проверяват пасажерите.

На сайтовете на летищата в Берлин, Щутгарт и Хамбург пътниците са информирани, че изпълнението на полетите е невъзможно. В Кьолн повечето от тях са отменени; в Карлсруе всички са отменени или пренасочени.

Летищната асоциация ADV изчислява, че повече от 580 полета може да бъдат отменени, а 90 000 пътници вероятно ще бъдат принудени да пренасрочат пътуването си.

Стачката се организира от профсъюза Ver.di, който настоява за увеличение на заплатите с 12,5% за 25 000 служители на наземния персонал на компанията Lufthansa.

По-рано тази седмица стачкуваха стюардесите на Lufthansa, Поради това бяха отменени полети на летищата във Франкфурт на Майн и Мюнхен.