Нова магнитна буря се очаква от 22 до 26 ноември, според данни на Лабораторията за слънчева рентгенова астрономия към Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките и Института по слънчево-земна физика (ИСЗФ) на Сибирския клон на Руската академия на науките.

Според учените се предвижда слаба сила на магнитното поле (ниво G1)

Според прогнозата на 22, 24 и 25 ноември се очакват слаби магнитни смущения, на 23 и 26 ноември те ще отшумят, но магнитосферата на планетата ще остане развълнувана и неспокойна.

През втората половина на деня на 5 ноември Земята бе връхлетяна от магнитна буря - една от най-мощните за последните няколко години. Феноменът е причинен от плазмен облак, изхвърлен от Слънцето. Той измина разстояние от 150 милиона километра само за два дни и удари магнитното поле на Земята със значително по-голяма сила от очакваното от учените. Източното полукълбо на Земята от 65 градуса и повече се оказа "наводнено“ с полярни светлини, чиито снимки бяха публикувани от жители дори на тези региони, където това явление е много рядко.