Преди посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Бинкен турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши: "В Газа избиват невинни, няма да го оставим нещата така", предаде TRT World.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи нова атака срещу Израел в реч в Ризунда, Североизточна Турция. Говорейки няколко часа преди посещението на американския външен министър Антъни Блинкен в Турция, турският президент се позова на "задължението на Турция да спре кланетата в Газа", той обеща, че "няма да остави нашите братя в Газа сами" и твърди, че е историческа отговорност да се заеме твърда позиция срещу онези, които подкрепят "тези убийства".

Тези остри изявления са направени в деня, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да посети Анкара, за да се срещне с турския си колега Хакан Фидан.

Според информация, публикувана в международните медии, пише турската телевизия на американската страна е станало известно, че турският президент няма да бъде на разположение за среща, поради ангажименти, вероятно посещението в Ризунда.

"Наш дълг е да спасим нашите палестински братя от израелското потисничество и да спрем кланетата, извършващи се в Газа пред очите на целия свят", заяви той.

"Няма да оставим нашите братя и сестри в Газа сами на фона на продължаващите израелски атаки", допълни турският президент.

"Ако мирът възтържествува в региона, той ще възтържествува благодарение на нас. За безопасността на района ние ще поемем отговорност и ще го постигнем. На Балканите, в Кавказ, за ​​да има мир и стабилност, ние ще играем активна роля. От Африка до Азия ние ще стоим с нашите братя и ще отстояваме това, което е справедливо. Нашите палестински братя и сестри страдат от израелското потисничество и за да бъдат спасени от това потисничество и за да свършат кланетата, ние отново ще поемем отговорност. Навсякъде в палестински територии деца, майки и невинни хора биват избивани и ние няма да го оставим. Това е хуманитарно бреме на гърба ни, това е дяволско клане. Тези, които подкрепят тези убийства, ще ги обвиним и ще им кажем в очите. Наша историческа отговорност е да заемем твърда позиция“, заяви Ердоган пред тълпата.