Тази седмица, на 10 или 11 февруари, министерствата на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) и България ще продължат в София на експертно ниво разговорите по политически пакет от въпроси в опит за преодоляване на различията между двете страни, пише скопският вестник “Нова Македония“.

Заседанията на работните групи, които бяха сформирани на съвместното междуправителствено заседание, проведено в София на 25 януари, ще продължат с обявения темп - четири пъти месечно ще се срещат делегации на двете страни, за да обсъдят въпроси от инфраструктурата, образованието, културата. , европейска интеграция и историята.

Както съобщи външният министър на РСМ Буяр Османи на брифинг в събота, преговорите продължават чрез комисиите, като на 10-и ще се проведе среща на работната група по инфраструктура, на 14-ти на работната група по европейска интеграция, след това на 21-ви ще се събере работната група по образование. и на 28 февруари предстои заседание на Смесената комисия по исторически въпроси.

Външният министър оцени, че работният процес на Комисията е свързан с цялостната политическа среда между страните и че очакванията са чрез възстановяване на доверието между двете страни те да бъдат насърчени да влязат в процеса и по научни методики да достигнат до общи позиции.

Съпредседателят на Смесената комисия по историко-образователните въпроси Драги Георгиев каза вчера в интервю за македонската редакция на Радио "Свободна Европа“, на въпрос за срещата с Ангел Димитров в София, че "новият ентусиазъм се дължи повече на динамиката на работата на Комисията "

По отношение на червените линии Георгиев казва, че има академични червени линии в работата на Комисията и че те знаят точно докъде могат да стигнат по отношение на това, което е определено до момента, къде трябва да се спре и какво трябва да се обсъжда, докато декларациите, приети от двата парламента, само допълнително са навредили на работата на Комисията.

Двете правителства създадоха четири работни групи - по икономика, търговия и иновации, по инфраструктура, транспорт и комуникации, по европейска интеграция и зелени политики и по култура, наука и образование. Историческите въпроси ще бъдат разглеждани от вече съществуващата Смесена комисия по исторически и образователни въпроси. Предвижда се всяка седмица да се провежда среща с една от тези групи, всяка от които в своята сфера ще допринесе за засилване на сътрудничеството между двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков