В Унгария влезе в сила нов закон, заради който хиляди украински бежанци може да се окажат на улицата или да бъдар принудени да се върнат в родината си, отбелязва BBC.

Аиктът ограничава държавната подкрепа за гражданите на Украйна и ще се прилага само за онези хора, които са дошли от райони, засегнати от военни действия.

"Тринадесет региона на Украйна са включени в списъка, който ще бъде актуализиран ежемесечно от унгарското правителство. Не е известно колко от 31 000 украинци, намерили убежище в Унгария, ще бъдат засегнати от новия закон“, подчертава медията.

Според правозащитници най-уязвими са членовете на ромското етническо малцинство от Закарпатската област, които все още живеят в приюти. Сега Будапеща възнамерява да затвори подобни места.

BBC обяснява, че положението им се усложнява от факта, че много от тези хора имат двойно украинско-унгарско гражданство, така че това ги лишава от правото на убежище в други страни от Европейския съюз.

"Според новия закон само украинци, чийто последен официален адрес в Украйна е бил на територия, "пряко засегната от военните действия“, имат право на държавна подкрепа, която включва безплатно жилище и основна месечна парична помощ. Правителствен указ № 134 изменя законодателството, което беше в сила до 2022 година и до началото на пълномащабна руска инвазия в Украйна“, се подчертава в материала.