Несъгласните с резултатите от изборите на 17 декември в Сърбия блокираха улиците пред сградите на Министерството на външните работи и Министерството на държавната администрация и местното самоуправление в Белград, предаде сръбският Новости.

В понеделник активисти на движение, което нарича себе си "Студенти срещу насилието", излязоха по улиците на сръбската столица. Те настояват властите да оповестят списъците с избирателите на изминалите парламентарни и общински избори.

Около 11.00 ч. (12.00 ч. българско време) няколкостотин протестиращи се събраха със свирки и тръби на ул. "Бирчанинова" в центъра на столицата и спряха движението. Те донесоха плакати с лозунги за "изборна кражба" и символи на движение "Борба", освиркваха и блъскаха тенджери и скандираха антиправителствени лозунги.

В обедните часове организаторите призоваха събралите се да се изкачат на съседната централна улица "Княз Милош", на която са разположени от едната страна Министерството на външните работи и правителството на Сърбия, а от другата - сградите на Генералния щаб и Министерството на отбраната.

Ден по-рано протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на кметството. Полицията арестува 35 души, а президентът Александър Вучич свика Съвета за национална сигурност.