Пожарът е избухнал на полигон в Кировски район в източната част на Кримския полуостров, поради което е блокирано движението по новата магистрала "Таврида“, съобщи в Telegram канала си ръководителят на местната проруска власт Сергей Аксьонов.

"Поради избухването на пожар на полигона в Кировски район, магистрала "Таврида“ беше затворена. Схемата за движение по пътищата ще бъде публикувана в близко бъдеще“, написа Аксьонов.

По-късно негов съветник поясни в Telegram, че част от маршрута от 118-ти до 130-ти километър е блокиран. "Транспортът се пренасочва през регионалната мрежа през населените места Стари Крим и Первомайское. Това е старият Керченски път“, поясни Олег Крючков.

"Таврида“ е магистрала от първа техническа категория с обща дължина 250,7 километра, която се смята за основа на новата пътна система на полуострова. Строителството на четирилентов път от Керч до Севастопол започна през 2017 година, като шест участъка преминават през територията на провъзгласената Република Крим, а два - в административните граници на Севастопол, пояснява ТАСС.

Като се позовава на Telegram канал "Крымский ветер“, РБК-Украйна съобщава, че пожарът на полигона е причинен от експлозия в склад за боеприпаси близо до село Кринички рано тази сутрин. Преди избухването му е имало "удари“, в резултат на което са се взривили боеприпаси.

"На Старокримския полигон край село Кринички е ударен склад за боеприпаси, детонацията продължава“, се казва в кратко съобщение.

Отбелязва се, че ударите са били три, като един от тях е поразил полигона. Последвала е детонация, а "експлозии се чуват дори във Феодосия“.

По данни на агенцията военните на Руската федерация са блокирали пътищата и всички изходи, минаващи покрай полигона в посока магистрала "Таврида“.