НАТО планира да създаде център за обучение, анализ и обучение на военнослужещи в украинската армия. Проектът трябва да допълни мисията на Европейския съюз за обучение и съществуващите съюзнически програми, поясняват в редакцията на испанския ежедневник El Pais.

Позовавайки се на източници, изданието съобщава, че центърът на Алианса трябва да помогне на Киев не само за военното обучение на войници и военнослужещи, но и да ги научи на стратегия и управление на отбраната.

Целта на центъра е да повиши нивото на подкрепа за Украйна, която воюва срещу Руската федерация от две години, и да помогне за привеждането на нейните сили в съответствие със стандартите на Алианса.

От редакцията подчертават, че по-рано НАТО избягваше стъпки, които Русия би могла да възприеме като заплаха. Поради тази причина членовете на Алианса на двустранна основа или като част от групи предоставиха на Украйна военно оборудване и обучение. Новият център обаче ще демонстрира промяна във философията в това отношение и ще представлява нов елемент в отношения между НАТО и Киев.

В момента 31 съюзници обсъждат възможностите за финансиране на проекта (от общи сметки или от бюджетен фонд) и вида на инструкторите, които ще работят в него.

Министрите на отбраната на страните от НАТО се очаква скоро да договорят подробностите по предложението, което се очаква да бъде окончателно одобрено на срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли.