Норвегия ще предостави 1 милиард крони (92 милиона долара) хуманитарна подкрепа за Украйна, съобщава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на изяление от правителството в Осло.

Хуманитарното финансиране има за цел да "гарантира, че най-уязвимите, децата, бежанците и вътрешно разселените лица“ получават жизненоважна помощ, като "подслон, храна, вода и канализация, образование, здравеопазване и психосоциална подкрепа, както и защита срещу сексуално насилие и такова, основано на пола“, се казва в прессъобщение на правителството.

"Бруталната война на Русия причинява големи страдания на украинското цивилно население“, заяви норвежкият външен министър Аникен Хуитфелд, добавяйки, че украинците "се нуждаят от нашата помощ, за да преживеят още една зима на война“.

Помощта ще бъде разпределена чрез съществуващи програми за Украйна, създадени от ООН и Червения кръст.

Норвегия, която е член-основател на НАТО, по-рано обяви, че ще изпрати изтребители F-16 в Украйна. Тя също така дари противовъздушни ракети, комплекти за разминиране и допълнително финансиране за осигуряване на доставките на газ и електричество в страната.