Министърът на стратегическата промишленост на Украйна Александър Камишин обяви, че Норвегия е прехвърлила на страната лиценз за производство на 155-милиметрови артилерийски снаряди Nammo.

"Благодарни сме на Норвегия за лиценза за производство на 155-милиметрови снаряди. Преговорите с норвежко-финландската Nammo продължават дълго време - и имам удоволствието да съобщя, че днес норвежкото правителство не само разреши прехвърлянето на лиценза за производство на артилерийски снаряди от калибър на НАТО на украинска компания, но също така се съгласи да финансира този процес“, написа Камишин в канала си в Telegram.

Министърът отбеляза, че това е вторият лиценз за производство на на 155-милиметрови снаряди за Украйна - първият е на KNDS/Nexter. "Винаги ще бъдем благодарни на нашите партньори за тяхната помощ под формата на снаряди, но още повече сме благодарни за подкрепата на местното производство. Производството на възможно най-много снаряди в Украйна е важно както от гледна точка на ефективността, така и за логистиката и – разбира се,  от икономическа гледна точка“, добави Камишин.

На свой ред норвежкото правителство официално информира, че е отворило пътя за трансфер на норвежки отбранителни технологии в Украйна и страната отделя финансиране за това.

"Сега Норвегия дава принос, като дарява боеприпаси от собствените си запаси и директно от индустрията. Nammo иска да сподели своята технология с Украйна. Това означава, че украинските сили могат да получават доставки по-бързо“, подчерта министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам.