Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски е номиниран за Нобелова награда за мир, предава Reuters.

За наградата бяха предложени общо 286 кандидати. Отбелязва се, че сред фаворитите са Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), Международният съд и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Папа Франциск също е номиниран за отличието. Норвежкият Нобелов комитет обаче е способен да направи изненада и да не присъди наградата на никого на церемонията на 11 октомври.

В същото време букмейкърите смятат за фаворит руския политик Алексей Навални, който почина през февруари в колония. Но той не може да получи наградата посмъртно, така че присъждането й е на него се счита за невъзможно.

Друг фаворит на букмейкърите е Зеленски. Въпреки това шансовете му за победа не са големи, тъй като той е лидер на държава във война.

"Вместо това, тъй като 2024 година е белязана от войната между Израел и ХАМАС, конфликтът в Украйна, който вече е в своята трета година, и кръвопролитията в Судан, които разселиха повече от 10 милиона души, комисията може да поиска да се съсредоточи върху хуманитарните организации, помагащи за облекчаване на страданията на мирното население“, се казва в материала.

UNRWA може да бъде един такъв кандидат. Хенрик Урдал, директор на Института за изследване на мира в Осло, казва, че организацията върши "изключително важна работа за палестинските цивилни, които страдат от войната в Газа“.

Той каза, че наградата за UNRWA би била противоречива предвид израелските обвинения, че някои от служителите на организацията са участвали в атаката на ХАМАС в южната част на страната на 7 октомври 2023 година.

Петчленната комисия по наградите, назначена от норвежкия парламент, може също да иска да се съсредоточи върху необходимостта от укрепване на международния ред след Втората световна война и Организацията на обединените нации.

Според историка на Нобеловата награда за мир Асле Свен това може да означава присъждане на наградата на генералния секретар Антонио Гутериш. Но комисията може също да реши никой да не получи Нобеловата награда за мир. Това се е случвало вече 19 пъти, като последният такъв случай е през 1972 година.