Нихон Хиданкьо - група от японци, оцелели от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки - получи тазгодишната Нобелова награда за мир, предава Sky News.

Комитетът, присъждащ наградата, заявява: "Това гражданско движение на оцелелите от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки, известни още като хибакуша, получава наградата за мир за усилията си за постигане на свят, свободен от ядрени оръжия, и за това, че чрез свидетелски показания демонстрира, че ядрените оръжия никога повече не трябва да бъдат използвани".

Миналата година наградата бе присъдена на Наргес Мохамади, иранска активистка за правата на жените в затвора.

Сред другите предишни носители на наградата са южноафриканският борец срещу апартейда Нелсън Мандела, бившият президент на САЩ Барак Обама за усилията му за укрепване на международната дипломация и пакистанската активистка Малала Юсафзай за борбата ѝ за правото на момичетата да получат образование.

Нобеловата награда е учредена от богатия шведски изобретател Алфред Нобел, който в завещанието си посочва, че имуществото му трябва да се използва за финансиране на "награди за тези, които през предходната година са донесли най-голяма полза на човечеството".