Раждаемостта в Полша падна до най-ниското ниво от Втората световна война насам, въпреки усилията на правителството на "Право и справедливост“ да се справи със застаряващото население на страната, коментират в редакцията на Bloomberg.

Броят на ражданията е паднал до 290 975 през годината до месец юни, което е спад с почти 9% спрямо предходната година, според Националната статистическа служба. Тенденцията, определяща ново дъно, продължава спада в шестата по големина икономика в Европейския съюз от 2018 г. насам.

Неуспехът да се обърне демографската тенденция в Полша привлече критики от опозицията, която се надява да поеме властта след парламентарните избори през октомври. Управляващата партия засили политиката си за детски надбавки по време на кампанията тази година, обещавайки да увеличи месечните изплащания на семейства с деца от 500 на 800 злоти (около 360 лева).  

Докато растящият дял чужденци – включително притокът от около 1,5 милиона украински бежанци – запълва недостига на работна ръка, Полша ще трябва да приеме допълнителни 2,75 милиона мигранти в трудоспособна възраст до 2032 г., за да поддържа стабилен делът на пенсионерите в работната сила, според доклад на Службата за социално осигуряване в Полша.

Но миграцията е поляризиращ въпрос в полската политика. Въпреки че страната бе похвалена за приемането на украински бежанци, правителството във Варшава се опита да осуети предложение на ЕС в областта на миграцията, което му коства глоби за неспазване на квотите за убежище.

Полша отказа да приеме търсещи убежище през 2015-2016 г., когато континентът се бореше с вълна от над един милион бежанци от Близкия Изток и Северна Африка. В същото време броят на разрешителните за работа, издадени на мигранти, идващи извън Европа, се е увеличил.