Само 62-а български граждани са упражнили правото си на глас в Република Северна Македония. Това представлява 1,8% от деклариралите се 3504 души като българи на последното преброяване в югозападната ни съседка. Можеше да се гласува в секции в Скопие, Охрид, Битоля, Прилеп, Струмица и Кавадарци, съобщава скопският телевизионен "Канал 5“.

Най-много са регистрираните гласоподаватели в Прилеп – 45, 10 са регистрирани в българското посолство в Скопие, петима в генералното консулство в Битоля, по един български гражданин в Струмица и Кавадарци, а в Охрид няма регистрирани. Този брой обаче може да се увеличи, като се има предвид, че българските граждани могат да гласуват без предварителна регистрация. Попитаните от медията са скептични, че България ще получи стабилно правителство, но и че отношенията между двете страни скоро ще се подобрят при сегашните обстоятелства.

"Пак ще бъде същото. Старата песен на нов глас. Да се ​​надяваме, че е така. За доброто на хората“.

"Много се надявам отношенията между България и РСМ да се подобрят. Че май няма да имаме стабилно правителство, няма. Тъй като партиите и хората са едни и същи, предполагам, че ще има ниска избирателна активност“.

"Не. Отношенията няма да се подобрят. Не очаквам нищо добро. Защото така работят партиите. Устройва ги да няма мир между гражданите“.

На какво се дължи толкова слабият интерес към гласуването? Бившият югославски дипломат Ристо Никовски заяви пред "Канал 5“, че подобни данни за избирателната активност трябва да са ясен сигнал за София.

Интересът към гласуване сред българските граждани в страната непрекъснато намалява и през изминалите цикли. На проведените през юни избори в България бяха регистрирани 120 български граждани, през април преди две години - 163, а през октомври същата година те бяха най-много - 181 граждани.