Министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас подчерта категорично, че Турция трябва да докаже ангажимента си към международното право, като започне с оттеглянето на заплахата от война (casus belli) срещу Гърция и признае, че нейното морско споразумение за границата с Либия е нищожно, цитира думите му електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Говорейки пред пресата след среща с гостуващия му колега от Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, Дендиас каза, че Турция може да докаже ангажимента си по отношение на международното право, като приеме неговото "много просто предложение“. Той направи своите забележки на фона на скорошната ескалация на агресивната реторика на Турция срещу Гърция, която, както каза той, "прие размери, които не сме виждали от години“.

"Турското правителство се е ангажирало с постоянно изкривяване на истината и всяка представа за международното право, включително морското право“, каза Дендиас, подчертавайки, че Анкара е разположила най-голямата десантна сила в Средиземно море и "в същото време изисква от нас да демилитаризираме нашите острови“. Това би било равносилно, каза той, на отказ на Гърция от признатото право на самозащита, както е предвидено в Устава на ООН. Дендиас определи отношението на турското правителство по въпроса като "въплъщение на абсурда“.

Позовавайки се на разговорите, които е провел със своя саудитски колега, той отбеляза, че "двете страни са ангажирани със защитата на международното морско право и свободата на корабоплаването“. Дендиас също така подчерта тесните връзки между двете страни в много области - от отбраната до инвестициите. Той разкри, наред с други неща, че скоро делегация от Саудитска Арабия ще посети Дедеагач в Северна Гърция, за да обсъди инвестиционни въпроси.

От своя страна принц Фейсал бин Фархан ал Сауд настоя, че страната му е "заинтересована от укрепване на отбранителните, културните и търговските отношения с Гърция“.

Превод и редакция: Тереза Герова