Република Никарагуа скъса дипломатическите си отношения с Израел. Информацията бе съобщена в петък вечерта, като в официалното съобщение израелското правителство бива наречено "фашистко" и "геноцидно", предава Reuters

В позицията си правителството на Никарагуа заявява, че прекъсва дипломатическите си отношения с Израел заради атаките над палестинските територии.  

По-рано в петъчни ден Конгресът в Никарагуа прие резолюция, с която правителството бива призовано да предприеме действия във връзка годишнината от началото на войната в Газа. 

Правителството в Никарагуа смята, че войната вече се е разраснала към Ливан и "заплашва Сирия, Йемен и Иран". 

Близкият изток е в очакване на ескалация на напрежението, след като Иран нападна с ракетни удари Израел на 1 октомври. В последните седмици Израел провежда атака срещу терористичната групировка "Хизбула", която се намира в Ливан. 

Иран е близка до никарагуанския президент Даниел Ортега. В последните години Никарагуа се намира в изолация, след като именно президентът Ортега смаза с насилие антиправителстевените протести от 2018 година, а действията му според някои активисти, защитници на човешките права, са довели до над 300 убити, припомня Reuters.