На 2 септември министър-председателят на Нидерландия Дик Скоф посети Запорожие в рамките на първото си посещение в Украйна, като обяви нов пакет за подкрепа на Киев на стойност над 200 млн. евро, предава Европейская правда, като се позовава на съобщение на нидерландския премиер в социалната мрежа Х.

По думите на Скоф по време на посещението си в Запорожие той е уверил, че Украйна може да разчита на по-нататъшна подкрепа и участие от страна на Нидерландия. Премиерът също така е изразил възхищението си от жителите на града, които продължават да живеят на няколко десетки километра от фронта.

"Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да продължи да се придвижва напред. Не само на фронтовата линия, но и в ежедневието на хората. Ето защо Нидерландия предоставя нов значителен пакет за подкрепа на стойност над 200 млн. евро", е обявил той.

Нидерландският министър-председател е уточнил, че пакетът ще бъде насочен предимно към защита и ремонт на енергийната инфраструктура, а също така предвижда допълнително финансиране за хуманитарна помощ.

"Първото ми посещение в Украйна в качеството ми на министър-председател на Нидерландия затвърди убеждението ми, че трябва да продължим да подкрепяме Украйна", е посочил в заключение Скоф.

Новото нидерландско правителство, оглавявано от Дик Скоф, положи клетва в началото на юли.