Украйна вероятно ще трябва да изчака до края на 2024 г., преди да получи първия нидерландски изтребител F-16. По-голямата част от бойните самолети ще бъдат изпратени едва след като военновъздушните сили преминат напълно към новите F-35, а това няма да е преди края на следващата година. Това е заявил говорител на Министерството на отбраната на Нидерландия, предава NL Times.

По-рано премиерът на страната Марк Рюте и украинският президент Володимир Зеленски обявиха, че Нидерландия и Дания ще осигурят F-16 за военните усилия на Украйна срещу руските сили. В социалните мрежи Зеленски говори за 42 бойни самолета, пише нидерландското издание.

Страната наистина има 42 F-16 в инвентара си, но нито един от тях не е на разположение веднага, допълва местната медия. 24 от тях все още се използват в 312 ескадрила във въздушната база Volkel за наблюдение на въздушното пространство на Бенелюкс. Тези самолети могат да бъдат предадени на Украйна само след като F-35 поемат бойно дежурство,е диоълнил говорителят на Министерството на отбраната на Нидерландия. "Според последния доклад за напредъка, 2024 г. все още е "осъществимо“ това да се случи."

В допълнение към оперативните F-16, страната има 18 от самолетите в резерв. Дванадесет от тях трябваше да бъдат продадени на американската компания Draken International, но продажбата се провали поради спор за поддръжката на самолетите. В момента Министерството на отбраната на Нидерландия проучва дали двуместните самолети могат да се използват за обучение на украински пилоти в Дания и Румъния. Тогава, има шест едноместни самолета, които все още са обещани на Draken като компенсация за предишната провалена сделка, пояснява NL Times.