Само няколко дни след едностранния ход на Германия за затягане на граничните ограничения, новото холандско коалиционно правителство, водено от крайнодясната Партия на свободата (PVV) на Герт Вилдерс, поиска от ЕС да я освободи от правилата за убежище в писмо до Европейската комисия, пише Kathimerini.

Министърът на миграцията на Нидерландия Маржолейн Фабер заяви: "Трябва да си върнем контрола върху политиката за предоставяне на убежище“.

Този път отговорът на Комисията беше незабавен, като категорично отхвърли подобна възможност.

Този ход, само няколко месеца след формирането на коалиционно правителство в "ниската земя“, беше предизборно обещание, направено от PVV. Независимо че Вилдерс не успя да стане министър-председател, Фабер е член на неговата партия.

Преследването на клауза за отказ от европейската система за убежище се обсъжда от миналия юли, но беше потвърдено едва миналата седмица от правителството в Хага.

Европейски чиновници обаче смятат, че тя няма шанс да бъде приложена, тъй като ще наложи нова поправка на изключително чувствителното законодателство и ще отвори, както се изразяват, "кутията на Пандора“.

Фабер отбеляза в писмото, което публикува в социалната мрежа X, че наред с други неща нейното правителство се стреми да намали драстично обема на миграцията към Нидерландия, за да може да продължи да изпълнява институционалните си задължения за осигуряване на социални жилища, здравеопазване и образование.

Истината е, че другите държави-членки едва ли ще оценят положително усилията на холандското правителство, тъй като неизбежно ще възникне криза с търсещите убежище в съседните страни, ако Нидерландия бъде изключена от общото решение за убежище.

Темата обаче отново подчерта "ахилесовата пета“ на миграцията в ЕС. До пълното приемане на новия пакт за миграция и убежище на блока след две години, през 2026 г., държавите-членки ще продължат да търсят свои собствени решения за незаконната миграция, както току-що направи Германия.