Съединените щати отново настъпиха Китай по мазола. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси проведе виртуален разговор с вицепрезидента на Тайван Уилям Лай, докато той преминаваше през Сан Франциско. Преди това Лай направи посещение в Хондурас с надеждата да го предпази от прекъсване на дипломатическите отношения с Тайван. Китай беше дълбоко уязвен от това действие на Пелоси. Китайският посланик в Съединените щати Цин Ган, говорейки по американското радио, предупреди, че ако Вашингтон тласне острова към пълно скъсване с Китай, това ще доведе до военен конфликт между САЩ и Китай. Пекин казва, че иска отново да обедини острова по мирен начин, но не изключва военен вариант. Според Пентагона Китай ще има силата за подобна операция след шест години, пише руският вестник "Независимая газета“.

Уилям Лай официално отлетя за Хондурас, за да присъства на встъпването в длъжност на новия президент на страната. Целта беше да се попречи на Хондурас да се обърне към Китай, по примера на повече от дузина други малки държави в Латинска Америка, Африка и южната част на Тихия океан, които прекъснаха дипломатическите връзки с Тайпе в полза на Пекин. Само 14 държави все още поддържат официални връзки с Тайван.

В Хондурас Лай проведе кратък разговор с вицепрезидента на САЩ Камала Харис и докато се връщаше в родината си през Сан Франциско, той говори дистанционно с Нанси Пелоси. Това разгневи Пекин. "Случаят може да завърши с военен конфликт между САЩ и Китай, ако САЩ насърчат Тайван да обяви независимост. Проблемът с Тайван е най-голямото "буре с барут“ между Китай и Съединените щати“, каза китайският посланик във вашингтон Цин Ган по Американското обществено радио NPR.

Според закона Вашингтон официално признава Пекин, а не Тайпе. Законът изисква САЩ да предоставят на острова средства за отбрана. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче предизвика полемика през октомври, когато каза, че САЩ ще се притекат на помощ на Тайван, ако той бъде атакуван. Както припомня Reuters, Марк Мили, председател на Съвместното командване на началник-щабовете на САЩ, прогнозира в реч пред Конгреса, че Китай възнамерява да създаде възможности за атака на Тайван през следващите шест години, но не изглежда да направи това по-рано.

Китайското англоезично издание на Китайската комунистическа партия (ККП) Global Times пише, че думите на посланика са ясен сигнал към политическите елити на САЩ да спрат да си играят с огъня. Но Вашингтон никога не е бил много възприемчив към предупрежденията на Китай. Във всеки случай в телефонен разговор с китайския външен министър Ван И държавният секретар на САЩ Антони Блинкен се опита да прехвърли темата към кризата около Украйна. Той призова Китай да използва влиянието си върху Русия, за да помогне за дипломатическо споразумение. Логиката на Блинкен и заместничката му Виктория Нюланд е, че конфликтът в Украйна също няма да донесе нищо добро на Китай. Но тъй като Даниел Ръсел, дипломатът, отговарящ за политиката на САЩ в Азия при президента Барак Обама, посочи, че Ван И защитава "законните опасения за сигурността" на Русия и не е предложил никаква помощ на Блинкен.

Бони Глейзър от Германския фонд Маршал казва, че Пекин е по-вероятно да играе ролята на спойлер във всеки опит на САЩ да принуди Русия да плати цената на евентуална ескалация. Пекин няма да подкрепи използването на сила, но ако САЩ и ЕС наложат санкции, тогава Китай ще се опита да смекчи последствията от тях.

Американските коментатори признават, че Пекин в преговорите си с американците прибягва до приблизително същите аргументи като Москва. Сигурността не може да бъде гарантирана чрез разширяване на военните блокове. Точно както сигурността на едни държави не може да бъде засилена за сметка на сигурността на други.

Андрей Карнеев, ръководител на Школата по изтокознание във Висшето училище по икономика, в интервю за НГ прогнозира, че Китай, освен много предпазлива подкрепа за Русия, ще призове за сдържаност, за необходимостта от разрешаване на спора чрез дипломатически методи . "Що се отнася до западните санкции, самият Китай страда от тях. Направено е изчисление: по брой санкции Русия е на трето място, след Беларус и Китай. Тук Китай ще бъде склонен да подкрепи Русия. В крайна сметка стратегията на САЩ е да извадят Русия от играта, така че колективният Запад да се нахвърли върху Китай. Тоест, Китай се нуждае от това Русия да остане силен играч, за да привлича някои от враждебните действия на Запада към себе си.

Заплахите за изключване на Русия от системата за междубанкови разплащания SWIFT за изключване на Китай от нещо друго, стимулираха Русия и Китай да създадат свои собствени платежни системи за банкови разплащания. Китай започна тази работа по-рано и продължи по-нататък. В резултат на това разплащанията в рубли и юани достигнаха до 20% от оборота, според някои доклади. Така, че има известен напредък, според анализатора.

Превод и редакция: Юлиян Марков