Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред местна телевизия, че продължава да вярва, че е било голяма грешка да се признае македонския език и македонската идентичност чрез Преспанския договор, пише скопското издание "Независен“.

Мицотакис обяснява, че "тези грешки не могат да бъдат излекувани“ и подчерта, че сега Гърция се стреми към добри отношения със Северна Македония.

"От момента, в който това се случи, имаме всички основания да се стремим към възможно най-добри отношения със Северна Македония и най-вече да разширим икономическото си влияние. Защото в момента Гърция отново се превръща в протагонист на енергийната карта на Балканите, не само в случващото се в Гърция. Гърция е естествен източник на енергия за Балканите и за Централна и Източна Европа и ние се стремим да се възползваме максимално от ролята си“, каза Мицотакис.

Той подчерта, че процесът на присъединяване на страната към Европейския съюз трябва да започне, защото чрез него Гърция "ще има възможност да настоява за прилагането на споразумението и да лекува всякакви слабости, доколкото позволява правната рамка“.

Мицотакис казва, че е напълно съгласен с възгледите за Преспанския договор, изложени преди "Нова Демокрация“ да дойде на власт, като обясни, че би било много лесно и политически полезно за него, ако беше казал преди изборите, че ще анулира споразумението.

"Не го направих, защото съм сериозен политик и знам много добре, че споразуменията не могат да се променят“, каза гръцкият премиер.

В интервю за гръцката телевизия "Антена“, излъчено малко преди полунощ снощи, Мицотакис обяви второ увеличение на минималната работна заплата в Гърция, изключи всякаква възможност за въвеждане на карантина в страната, но и всеки сценарий за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Иван Христов