След реакциите в България на изказването на Драги Георгиев от Смесената историческа комисия на България и Република Северна Македония, че е най-добре работата й да бъде замразена за две години, докато се създаде по-добър политически климат за нейната работа, защото присъединяването към ЕС ще отнеме десет години, със съобщение излезе и скопското Министерство на външните работи, което предполага, че зад тази позиция стои официална София. В него се посочва, че Министерството на външните работи остава на мнение, че тя е неразделна част от Споразумението за добросъседство от 2017 г. и че работата й трябва да се засили, а не да се поставя в пауза, пише скопското издание "Независен“.

"Работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси е важен елемент от изпълнението на Споразумението за приятелство от 2017 г. След неотдавнашните публични изяви на представителите на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, бихме искали да подчертаем, че нейната дейност е неразделна част от изпълнението на Договора за приятелство от 2017 г. В съответствие с последната инициатива на двете страни, потвърдена в рамките на съвместното заседание на двете правителства, за разширяване и задълбочаване на взаимното сътрудничество във всички области, приветстваме решението на двамата съпредседатели на Комисията за засилване на динамиката на своята работа, за да се преодолеят различията по най-чувствителните въпроси“, пишат в прессъобщение от дипломатическото ведомство на югозападната ни съседка.

"Разбираме необходимостта членовете на Комисията, особено техните съпредседатели, да представят публично своите възгледи и мнения, но те не трябва да се тълкуват като държавни позиции, нито като част от политическите възгледи на двете правителства. Ето защо двете правителства още веднъж призовават всички фактори, включително членовете на комисията по исторически въпроси, да запазят вече договорената динамика на дейностите, която съответства на новия интензитет на засилена комуникация между двете страни, за да се използва новия импулс за преодоляване на различията между двете страни и отключване на процеса на европейска интеграция на Северна Македония“, се казва в реакцията.

Македонският външен министър Буяр Османи при последното си посещение в София предложи смяна на членове на българската част от комисията, които с изказванията си още преди заседанията са "отровили атмосферата“, но това не срещна положителен отговор от София. Реакцията на Георгиев беше именно отговор на това.

Превод и редакция: Иван Христов