Отношенията на грузинското правителство със САЩ и други западни сили "бързо вървят надолу“ и на този фон възникват перспективи за сближаване на страната с Русия, пише американското издание Newsweek.сб

От редакцията отбелязват, че "дали Западът ще успее да задържи Грузия в своята зона на влияние се следи отблизо от страни, които претеглят възможностите си в свят, в който САЩ са загубили господството си“.

Според директора на Грузинския институт за политика Корнелиус Какачия "Западът губи стратегическата конкуренция“ и "става дума не само за Грузия, но и за региона“. Лора Линдерман, старши сътрудник в Евразийския център на Атлантическия съвет, на свой ред заяви, че "излизането на Грузия в орбитата на Русия“ ще бъде "сериозен удар за САЩ, НАТО и Запада, който ще има както стратегически, така и символични геополитически последици“.

Грузия "е свързваща държава между вътрешните региони на Евразия и Европа, което я прави важна от гледна точка на усилията на Запада за енергийна диверсификация, особено като транзитна точка за каспийски енергийни ресурси“, подчерта Линдерман.