Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) може да са свалили руския разузнавателен самолет А-50 може над Азовско море чрез засада с някоя от доставените от САЩ и Германия системи за противовъздушна отбрана Patriot, предполагат в редакцията на американското списание Newsweek. Загубата на самолета може да се окаже "болезнена“ за армията на Москва, уверени са военни експерти.

Киев обяви свалянето на A-50 и повреждането на бомбардировач Ил-22 в неделя, чрез Telegram канал, към който са се включили и "видни провоенни руски военни блогъри“, отбелязват от редакцията.

Руските власти все още не са коментирали докладите, а Министерството на отбраната в Москва не е отговорило на изпратеното по имейл искане за коментар пред Newsweek. На свой ред от Киев не уточняват как са били ударени самолетите.

Една от теориите е, че самолетите са били поразени от мобилна система за ПВО Patriot, за една от които се смята, че е свалила няколко руски самолета близо до фронтовата линия през последните месеци.

"Това е тежка загуба за руснаците“, казва пред Newsweek Иван Ступак – бивш офицер от Службата за сигурност на Украйна, а сега съветник в Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на украинския парламент.

Павел Лузин, руски политически анализатор и гостуващ учен в Училището по право и дипломация "Флетчър“, на свой ред отбеляза пред Newsweek, че загубата е забележителна предвид изтъняващите ресурси на Москва. "Русия разполага с други самолети от този тип, но техният брой е ограничен“, обясни той.

Най-малко още един A-50 е бил свален от началото на войната в Украйна – в база близо до Минск през февруари 2023 година, припомня изданието.

Инцидентът от неделя представлява най-новото унижение за руските ВКС, които така и не успяват да използват огромното си числено превъзходство за постигане на успехи на бойното поле в Украйна. Свалянето, ако бъде потвърдено, ще бъде истински "благодат“ за Украйна, тъй като нейните войски удържат руските сили по близо 1000-километровия фронт в страната.

Все още не е ясно как са били ударени двата самолета. В руски провоенни милиблогърски канали се появиха доклади за инцидент с приятелска стрелба, но други блогъри оспориха теорията. Украински командири уверяват, че техните сили са отговорни, но без да уточняват метода на атаката.

"Може да е със система Patriot, доставена от САЩ или от Германия“, предполага Ступак. "На 22 декември [три] бойни самолета от руска страна бяха унищожени над окупираните територии на Херсонска област плюс Черно море. Така че може да става въпрос за същото“.

Украйна твърди, че е свалила няколко руски самолета през последните месеци с помощта на доставени от САЩ и Германия системи за противовъздушна отбрана Patriot, чиито ракети са ефективни на около 160 километра и могат да достигнат северната част на Азовско море от териториите, контролирани от ВСУ.

Смята се, че Украйна е получила три до пет системи Patriot от САЩ и Германия, точният им брой и местоположение са строго пазена военна тайна. Тяхната основна роля е да защитават украински градове и жизненоважна инфраструктура срещу удари на руски ракети и безпилотни самолети, но последните събития предполагат, че поне една батарея се използва в обсега на Южния и Източния фронт, вероятно в мобилен вариант.

Една система, казва Ступак, изглежда не е "разположена на определена територия, така че винаги е в движение... Може да бъде разположена тук или там, в района на Харков или в района на Днепър. И екипажът чака да прихване руски самолети и да го унищожи. [Те могат] да изстрелят ракети към самолетите и в рамките на може би 20 минути да напуснат територията и да се скрият“.

Лузин е уверен, че подобен подход не би бил необичаен. "Patriot може да бъдат мобилни, няма технически проблем. А ракетната засада е известна тактика“.

Други теории изглеждат по-малко вероятни. "Някои от нашите граждани вярват, че самолетите са свалени с F-16“, обяснява Ступак. Украинските пилоти в момента преминават обучение за управлението им и се очаква първите F-16 да изпълняват мисии в зоната на военните действия някъде през първата половина на 2024 година.

Приятелският огън, добавя Ступак, би бил "много странен“, като се имат предвид радарите и електронните сигнали, генерирани от А-50 и Ил-22.