Усъвършенстваният руски дрон "Куб“ може да се окаже ново мощно средство за нанасяне на въздушни удари срещу Украйна, коментират в редакцията на американското издание Newsweek.

"Производствените линии са претоварени“ с нова версия на безпилотните летателни апарати, според доклад на SOFREP, публикуван по-рано тази седмица. В него се пояснява, че след подобренията изглежда, че руснаците сякаш "са завързали чук“ към "корема“ на дрона с "подсилена“ бойна глава, която превръща дрона "в по-страховит кошмар“ за украинците.  

Дронът, произведен от руската оръжейна компания АО "Концерн Калашников“,  разполага с подобрена бойна глава, направена от OKFOL – експлозив, който е 1,7 пъти по-мощен от тротила, според European Defense Review.

Въпреки че не е ясно кога новият "Куб“ ще бъде използван на бойното поле, единици от безпилотния летателен апарат вероятно вече са доставени на руските военни. За това загатна изпълнителният директор на "Концерн Калашников“ Алън Лушников в интервю за руските държавни медии преди Коледа.

"Тестовете бяха успешно завършени и първата партида се изпраща на клиента точно сега, дори точно в този момент. Това е сериозна стъпка, защото всъщност е нов продукт“.

От редакцията на Newsweek са се обърнали за коментар към Министерството на отбраната на Руската федерация във вторник. Не се споменава за отговор.

Първоначалната версия на "Куб“, представена през 2019 година, има някои страхотни характеристики – включително способността му да лети почти безшумно в продължение на 30 минути при максимална скорост от 130 километра в час, подчертава изданието.

Оригиналният дрон обаче е ограничен от сравнително малка бойна глава и е "използван по-рядко“ от други руски дронове в този клас, като "Ланцет“, според Defense Express.

Модернизираната версия вероятно ще осигури много по-мощни удари срещу цели в Украйна, която бива "наводнявана“ от руски атаки от края на декември.

Съобщава се, че през октомври Русия е пуснала нова версия на дроновете "Ланцет“ – "Изделие 53С“, включваща "автоматична система за насочване, която може да разграничава типовете цели и да увеличава успеваемостта на ударите", според базирания във Вашингтон Института за изследване на войната (ISW).

Въпреки актуализацията на системата за насочване, "Изделие 53С“ все още няма достатъчно мощна бойна глава, за да "нанася значителни щети на най-критичните военни цели“, казват от ISW. Новата версия на "Куб“ може да се използва за поразяване на някои от целите, непроницаеми за "Ланцет“ и други дронове.

Проектираните от Иран дронове Shahed са най-известните от "камикадзе“ безпилотните летателни апарати, използвани от Русия във войната в Украйна. Въпреки това те често не успяват да достигнат целите си, защото биват унищожавани от украинската противовъздушна отбрана с относителна лекота.

През последните месеци Русия работи за промяна на стратегията за въздушни атаки, за да затрудни военните на Украйна в прихващането на безпилотните самолети. Освен това тя извършва и обширни вътрешни подобрения на своя флот от безпилотни самолети.