Както научава Newsweek, ядрената подводница Минесота ще смени пристанището си от Хавай на Гуам. Решението идва на фона на бързото увеличаване на флота на Китай.

Гуам, най-западната точка и територия на Съединените щати, е на 1500 до 1700 мили от Тайванския проток и спорните води на Източнокитайско и Южнокитайско море, което го прави идеална зона за проекция на американската морска мощ, макар и в рамките на обхват на китайските балистични ракети със среден обсег.

Американските военни лидери казват, че Китай е в разгара на най-голямото си конвенционално военно натрупване след Втората световна война; Силите му вече действат редовно извън първата островна верига. А последните разполагания ги отведоха далеч отвъд втората: миналия месец флотилия от четири кораба и съвместен бомбардировъчен патрул с Русия достигнаха Берингово море близо до Аляска.

Минесота е въоръжена с торпеда Mark 48 и може да изстреля до 12 крилати ракети Tomahawk за атака на наземни цели от системата си за вертикално изстрелване. Подводниците от клас "Вирджиния“, които са в експлоатация от началото на 2000-те години, имат усъвършенствани бойни способности, включително крайбрежни операции в подкрепа на борба с подводници, борба с надводни сили, ударна война и разузнаване, наблюдение и разузнаване.

Това ще бъде първата лодка от своя клас, която ще остане за постоянно край бреговете на Гуам, "добавяйки ударна подводница от следващо поколение с подобрени възможности към предните сили на ВМС“, заявиха представители на ВМС пред изданието.