Десетки модерни самолети F-16, обещани от съюзниците на Киев, ще дадат на Украйна нови възможности да застраши въздушното превъзходство на Москва. "F-16 ще даде на Украйна така необходимите отбранителни и нападателни способности“, казва Фредерик Мертенс, анализатор в Хагския център за стратегически изследвания, пред Newsweek.

"Пристигането на F-16 в големи количества трябва да даде на Украйна превъзходство във въздуха, за да защити своите фронтови украински войски от руски щурмови хеликоптери и планиращи бомби“, смята пък Даниел Райс, бивш специален съветник на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни.

Поради F-16 и касетъчните ракети с голям обсег, които бяха доставени в Украйна през последните няколко месеца, "всяка руска цел“ в контролираната от Москва територия ще бъде в обсега на Украйна, настоява Райс, която сега е президент на Американския университет в Киев.

F-16 са оборудвани с по-модерна авионика (електронни системи) и по-добри радари. Те са предназначени за изстрелване на стандартни за НАТО оръжия, които Украйна използва на по-старите си самолети от съветската епоха. Украйна ще може да оперира на по-големи разстояния, по-лесно да унищожава руската наземна отбрана и да възпира руските самолети.

В допълнение към тези нови способности, тези самолети доближават Украйна една стъпка по-близо до членството в НАТО, което беше разглеждано като възможност за Киев, но остана отложено до края на войната.

Киев най-накрая получи обещания за подобрени F-16 преди няколко месеца, но без публичен ангажимент кога точно самолетът ще лети в украинското небе.

Има признаци, че Русия е загрижена за предстоящото пристигане на F-16. Москва започна подготовка за преместване на черноморските си бази по-на изток от Украйна, което "ясно показва опасността, породена от предстоящото пристигане на изтребители F-16“, обясни по-рано Мертенс.

"Видяхме щетите, които украинските ВВС успяха да нанесат със старите Су-24 и модерните крилати ракети Storm Shadow в Крим. Заплахата от самолетите F-16 ще бъде много по-сериозна, тъй като тези американски самолети имат правилните интерфейси за използване на западните оръжия в пълния им потенциал", отбеляза той.

Украинският запас от ракети земя-въздух не е неограничен, а F-16 и неговите ракети с въздушно изстрелване са "един от най-добрите начини да се гарантира, че Киев ще може да избави своите армии и градове от вниманието на руските самолети“.

Украйна доказа, че може да използва доставени от Обединеното кралство и Франция крилати ракети Storm Shadow с въздушно базиране (или SCALP-EG) срещу руски цели около анексирания Кримски полуостров. Киев също обяви, че Русия е загубила до осем самолета само за три седмици по-рано този месец, доказателство за ефективността на украинската противовъздушна отбрана.

F-16 ще могат да използват HARM (или високоскоростни противорадарни ракети) много по-ефективно, отколкото Киев може да го направи със своите самолети от съветската епоха. F-16 могат да използват сигнали в реално време за по-прецизно насочване. Това "ще увеличи значително смъроносния ефект на тези ракети“, прогнозира Мертенс. Това също би означавало, че Украйна ще може по-ефективно да противодейства на руската противовъздушна отбрана.

Същото може да се каже и за ракетите AIM-120 AMRAAM (или усъвършенствани ракети въздух-въздух със среден обсег) и ракетите Harpoon в района на Черно море.

"Комбинацията от F-16 и Harpoon може да даде на Украйна достатъчно мощ за противокорабни удари, за да изтласка руския надводен флот от Черно море, ако те успеят да спечелят достатъчно локално въздушно превъзходство, за да нанесат достатъчно дълбок удар“, казва още Мертенс.

След като Русия загуби около една пета от своя Черноморски флот през последните четири месеца, F-16 ще увеличи тази цифра със стратегически прецизни оръжия.

Въпреки това, както анализаторите отдавна подчертават, самолетът F-16 няма да промени играта моментално. Те са оборудвани с напълно нов набор от инфраструктура и украинските пилоти ще имат нужда от време, за да се настанят напълно комфортно в пилотската кабина и напълно да интегрират новите платформи в координирани операции.

"Фактът, че Украйна получава десетки F-16, не означава, че тя може да ги използва във въздушна кампания в стил на НАТО. Те обаче ще позволят на Украйна да извършва добре подбрани въздушни атаки, които могат да повлияят на хода на войната“, пояснява Мертенс.