Руските войски копаят подземни тунели, за да проникнат зад фронтовата линия в Украйна и да атакуват позициите на украинските въоръжени сили от тила, пише Newsweek, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната.

Според съобщение в Telegram руските десантни части в района на Донецк са превзели "голяма крепост на украинските въоръжени сили“ в източните покрайнини на село Северное, използвайки подземен тунел

"Военнослужещите от отряда тайно прочистиха и използваха тунел с дължина повече от 3 километра по протежение на канала Северски Донец и достигнаха до тила на добре укрепена опорна точка с дълготрайни огневи точки и подземни укрития“, се казва в съобщение на Министерството на отбраната на РФ.

След това руснаците осигуряват снабдяване с боеприпаси, оръжие и храна на щурмовите части през тунела.

Както отбелязва руското министерство на отбраната, руските войски, "използвайки елемента на изненада, напълно превзеха крепостта, принуждавайки врага да се предаде или да напусне позициите си и да се оттегли“.

Тази тактика на руснаците не е нова - украинските сили съобщиха за използването на прокопани тунели от руснаците още през есента на миналата година по време на боевете за Авдеевка.

"Прокопават ги в непосредствена близост до нашите позиции, първо, това допринася за маскировката, те могат неочаквано да се появят до нашите позиции“, заявиха тогава от украинските въоръжени сили.