Русия претърпя тежки загуби на танкове от началото на голямата война в Украйна и може да има само няколко хиляди останали бронирани бойни машини, пише американското списание Newsweek, като се позовава на резултатите от анализ на сателитни изображения от изкуствен интелект, извършен от германския вестник Die Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Отбелязва се, че моделът е проучил сателитни изображения на 87 руски военни обекта, включително 16 бази, в които се съхраняват танкове, артилерийски машини и бронетранспортьори. Анализът изчислява броя на танковете на тези ключови обекти преди началото на войната в Украйна през февруари 2022 година до днес.

"Една от тези бази е 111-та централна танкова резервна база на армията в Югоизточна Русия. През април 2021 година в нея имаше 857 танка; сега е почти празна, показват сателитни изображения. Установено е, че само няколко месеца след началото на войната, през октомври 2022 година, Русия е загубила почти половината от тези танкове... Анализът на други военни съоръжения разкрива подобна картина“, се казва в публикацията.

Майкъл Джерстад, изследовател в областта на отбраната и военния анализ в базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, заяви, че според него Русия "все още има около 3200 танка на склад“.

"Но по-голямата част от тях са в лошо състояние и се нуждаят от значителни ремонти“, допълва той.

Густав Гресел, старши сътрудник в международния мозъчен тръст European Council on Foreign Relations, на свой ред заяви, че Русия "губи много повече оборудване, отколкото може да замени, а доставките са на изчерпване“:

"Затова за Украйна е важно да нанесе толкова големи материални загуби на руснаците, че в един момент ситуацията за тях да стане критична“.