Представители на Пентагона отново призоваха настоятелно руските самолети да стоят далеч от американските дронове в Сирия, след като един от тях беше сериозно повреден миналата неделя, пише Newsweek в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Тази година Съединените щати възобновиха операциите си в Сирия за борба с бойците от "Ислямска държава“, въпреки че групировката загуби около 95% от територията си в Ирак и Сирия през последното десетилетие.

В момента в района присъстват САЩ, Русия, Турция и Иран. Този месец лидерът на ИД Осама ал-Мухаджир беше убит в източна Сирия от американските сили при въздушен удар.

Заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх заяви пред репортери във вторник, че САЩ "не се стремят към ескалация или война с Русия“, добавяйки, че няма оправдание за непосредствената близост на руския самолет до дрон MQ-9 Reaper.

"Ще продължим да призоваваме руските сили в Сирия да се придържат към стандартите на поведение, подобаващи на националните военновъздушни сили“, подчерта Сингх, без да навлиза в подробности за инцидента.

Пенсионираният полковник от военновъздушните сили Джефри Фишер разказа пред Newsweek, че Русия очевидно продължава атаките си срещу невъоръжени американски самолети, работещи в строго съответствие с разпоредбите за въздушното пространство.

"Ако искаха, Русия можеше да ги свали с ракети или артилерия, но вместо това, изглежда, те просто предпочитат да ескалират ситуацията и да ни досаждат", казва Фишър. "Опасните действия на Русия несъмнено са ескалиращи. Те може да разчитат на някакъв вид отговор от САЩ, извън вече направените дипломатически усилия и мека сила. Не е ясно защо САЩ не заеха по-твърда позиция срещу тези атаки“.

MQ-9 е бил повреден в 00:23 ч. в неделя, поясни генерал-лейтенант Алекс Гринкевич, началник на Централното командване на ВВС на САЩ. По думите му, руски изтребител е "летял опасно близо“ до дрона, докато той е изпълнявал задание по разгромяването на ИД, преследвал го е и е изстрелял ракети отгоре, при което разстоянието между самолетите е било само няколко метра“.

Съобщава се, че една от руските ракети е ударила MQ-9, сериозно повреждайки витлото му, но операторите са успели да задържат дрона във въздуха и да го докарат безопасно до базата.

"Крещящото незачитане на въздушната безопасност от страна на руския изтребител ни отвлича от основната ни мисия да постигнем окончателното поражение на ИД“, настоява Гринкевич. "Призоваваме руските сили в Сирия незабавно да спрат това безразсъдно, немотивирано и непрофесионално поведение“.

Подобен инцидент се случи на 5 юли, според Пентагона, когато руски изтребител Су-35 преследваше три дрона MQ-9 на мисия за удари по ИД. Съобщава се, че руски пилоти са хвърлили няколко парашутни трасера ​​пред американските дронове, принуждавайки ги да "извършат маневра за избягване“. Съобщава се също, че един от руските пилоти е активирал форсаж, докато е бил точно пред един от безпилотните самолети MQ-9, намалявайки видимостта му и компрометирайки безопасната работа.

На 6 юли говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър от военновъздушните сили нарече действията на Русия "непрофесионални и опасни“. Той добави, че професионалните пилоти не се държат толкова безразсъдно.

След забележките на Райдър военните съобщиха за друг инцидент, включващ преследване на MQ-9 в небето над Сирия. Твърди се, че руските Су-34 и Су-35 са изстреляли ракети по траекторията на полета на дрона, които според официални лица е летели "опасно близо“ до него, застрашавайки безопасността на всички участници в инцидента.

AP, цитирайки неназован високопоставен служител на Министерството на отбраната, съобщи миналата седмица, че САЩ обмислят няколко военни варианта за противодействие на руския тормоз в небето над Сирия, добавяйки, че американските войски няма да отстъпят територия и самолетите и дроновете ще продължат да бъдат активни. в западната част на страната строго за борба с ИД.

Руски официални лица направиха подобни твърдения миналата седмица, че американските изтребители F-16 и Typhoon са нарушили сирийското въздушно пространство в района на Ал-Танф съответно шест и осем пъти за един ден.

Списание Newsweek се обърна към Пентагона и руското министерство на отбраната за коментар, но не получи отговор.