Руската ракетна атака срещу болницата "Охматдет“ в Киев бе част от нова тактика на руските войски за нанасяне на максимални щети на украинската инфраструктура, уверяват в редакцията на американското издание Newsweek.

Авторите на публикацията се позовават на данни от доклада на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) и цитират свидетелството на лидер на хуманитарна група, който заявява, че "тези атаки трябва да спрат незабавно“.

По официални данни в Киев са загинали най-малко 22 души, 82 други са ранени, а общият брой на загиналите в страната в атаката от 8 юли е 42 души.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че предварително разследване е показало използването на ракета Х-101. Говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат отбеляза, че руските крилати ракети са летели на изключително ниска височина.

По думите на Игнат в някои случаи украинските сили за ПВО е трябвало да се справят с крилати ракети, летящи на височина до 50 метра над земята. Според ISW това показва, че руските сили може да са променили тактиката си, за да лишат украинската противовъздушна отбрана от време да реагира и по този начин да "нанесат максимални щети“ на инфраструктурата.

При последните ракетни удари руснаците "вероятно са използвали нова тактика, на която си струва да се обърне внимание като възможност за максимизиране на щетите в поредица от удари“, обобщава ISW.