Изявленията на американски политици, че Русия ще атакува Украйна по време на Олимпийските игри или след тях, са абсолютно "безпочвени". Това заяви в петък руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, отговаряйки на въпрос на списание Newsweek.



"Думите на (съветника по националната сигурност на САЩ) Джейк Съливан са в алармистки тон. В такива изявления виждаме само желанието на администрацията да максимизира степента на пропагандната кампания срещу страната ни. Да формира в обществото впечатлението, че "агресията" е неизбежна. Коментарите на политици, че Русия ще "атакува" Украйна по време на Олимпийските игри или след тях, не са подкрепени с никакви доказателства", каза дипломатът, цитиран във "Фейсбук" на страницата на дипломатическата мисия.



"Коментарите на политиците, че Русия ще "атакува" Украйна по време на Олимпийските игри или след тях, не са подкрепени с никакви доказателства. Вашингтон просто продължава да "хвърля прах в очите" въз основа на някакви разузнавателни данни, за които не предоставят подробности", подчерта той.



В същото време Антонов обръща внимание, че дори наблюдатели в САЩ "отбелязват, че доверието на американските граждани в подобни необосновани голословни твърдения рязко е намаляло". "На свой ред руското ръководство многократно е заявявало, че страната ни няма да атакува никого“, обобщи той.



По-рано съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан съобщи, че Русия може да предприеме агресивни стъпки срещу Украйна по време на Олимпийските игри в Пекин. В същото време, според него, САЩ не твърдят, че Руската федерация е взела окончателно решение за използването на сила срещу Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков