Обещаните от Запада изтребители F-16 може вече да пазят небето над Украйна, пише американското издание Newsweek, като се позовава на източници.

От редакцията припомнят, че през последните три седмици Русия загуби осем изтребителя в боевете в Украйна, което засили съмненията, че Киев вече е получил самолети от западните си партньори.  Обещанието за F-16 бе дадено преди месеци, но остава неясно кога точно изтребителите ще летят над Украйна.

През последните дни свързани с Русия или антиукраински канали в Telegram докладваха, че Украйна може да е използвала изтребители F-16 за свалянето на руските самолети. Официално потвърждение за предаването на F-16 все още няма, но източник от САЩ разкрива пред редакцията, че вероятно Украйна наистина е получила поне един от обещаните й изтребители.

На 5 декември украинските военни съобщиха, че са свалили руски самолет около Змийския остров, аванпост в Черно море на около 30 морски мили от бреговата линия на Украйна близо до Румъния. Дванадесет дни по-късно украинските медии съобщиха, че Москва е загубила изтребител-бомбардировач Су-34, след като Киев атакува руска военновъздушна база. Отделно украинските ВВС съобщиха, че Москва е свалила един от собствените си тактически бомбардировачи Су-25 същия ден.

На 22 декември Украйна обяви, че е свалила още три руски бомбардировача Су-34, а навръх Бъдни вечер Киев съобщи за унищожаването на руски Су-30 и Су-34.

В ранните часове на 26 декември украински ракетен удар повреди руския десантен кораб "Новочеркаск“, базиран в град Феодосия на Кримския полуостров. Свързани с Русия Telegram канали оттогава спекулират, че F-16 е бил използван за изстрелване на крилати ракети по руския кораб.

"Този самолет е интегриран в системата за командване и контрол на НАТО и това е опасността“, предупреди "виден руски военен блогър“ във вторник.

Въпреки че не е обявено официално, не е невъзможно Украйна да е получила поне един F-16. В средата на октомври Украйна използва за първи път ракети ATACMS в атаки срещу руски въздушни бази, в резултат на което бяха унищожени множество руски хеликоптери. Смята се, че атаките са изненадали Москва, тъй като доставките на ATACMS тогава не бяха официално обявени. Случаят може да е подобен и с изтребителите F-16, отбелязват от редакцията.