На неотдавнашен предизборен митинг Камала Харис, предполагаемият кандидат на Демократическата партия, най-накрая обяви своите предложения за нова икономическа политика. Скоро нейните съпартийци бяха изправени пред критики за плана й, пише Newsweek.

Съобщава се, че са обсъдени няколко предложения, насочени към намаляване на разходите за храна, жилища и редица други стоки от първа необходимост. За да направи това, Харис предложи намаляване на данъците, въвеждане на федерална забрана за повишаване на цените от производителите на храни и предоставяне на помощ за авансово плащане за ипотеки за купувачи на жилище за първи път.

"Като президент ще поема високите разходи, които са най-важни за повечето американци, като цената на храната“, обяви Харис. "Всички знаем, че цените се повишиха по време на пандемията, тъй като веригите за доставки бяха нарушени. Но нашите вериги за доставки се подобриха, а цените все още са твърде високи“.

Newsweek отбелязва, че икономиката е ключов въпрос за избирателите, така че и двамата кандидати за президент се опитват да покажат способността си да разрешат проблемите. Така Тръмп заяви, че възнамерява да разшири позицията си по отношение на митата за чужди държави. Той обаче разкритикува предложенията, направени от Харис, сравнявайки нейния план с "контрол на цените в стил Мадуро“.

Доналд Тръмп се подигра на обещанието на Харис да се бори с повишаването на цените като мярка за намаляване на инфлацията. По-рано икономисти също предупредиха, че подобен план може да има неприятни последици и няма да може да реши основния проблем.

Реакцията на медиите за плана на Харис също беше смесена. Журналистите отбелязват, че настоящият вицепрезидент предпочита да не бъде откровена с избирателите за причините за покачването на цените и липсата на намаление на цените. Вместо това тя просто си губи времето с популистки трикове.

Камала Харис също беше обвинена, че се застъпва за контрол на цените в комунистически стил. В същото време не е ясно кои цени се считат за завишени и какъв ще е ориентирът в този случай?

Демократите се опитват да представят обединен фронт в подкрепа на Харис, но някои са изправени пред критики срещу нейния икономически план. И така, лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис заяви пред CNN, че това е "много важен план, за да сме сигурни, че намаляваме разходите за обикновените американци“.

В отговор телевизионният водещ предположи, че може би колегите на Джефрис от Капитолийския хълм и самият президент са виновни за проблема с високите цени и инфлацията. И също така, че твърде много пари бяха напомпани в икономиката. На което Джефрис отвърна, че всички проблеми са "наследени“.

"За да бъда честен, част от проблема, с който се сблъскват много обикновени американци, е, че някои безскрупулни играчи вдигат цените и за нас има смисъл да помислим как можем да предотвратим това да се случи. Харис просто казва, че трябва да се уверим, че пазарите функционират правилно“, добави Джефрис.

Според изданието икономическият план на Харис е трябвало да бъде защитаван от сенатора демократ Тами Дъкуърт по ABC News. Телевизионният водещ отбеляза, че икономическите предложения на Харис могат да повлияят негативно на федералния бюджет, увеличавайки неговия дефицит. На което Дъкуърт отговори: "Аз съм съгласен, защото именно това трябва да се направи, за да се отървем от данъчните облекчения на Тръмп за богатите“.

Newsweek обяснява, че става дума за предложението на Тръмп за удължаване на срока на действие на Закона за намаляване на данъците и заетостта от 2017 г., който изтича през 2025 г. Този закон беше приет по време на неговото президентство и установи единна плоска ставка на корпоративния данък от 21%.